За винените любители Napa Valley е нещо като Disneyland за децата. Мечтаеш

...
За винените любители Napa Valley е нещо като Disneyland за децата. Мечтаеш
Коментари Харесай

5 любими винарни в Напа, Калифорния

За винените любители Napa Valley е нещо като Disneyland за децата. Мечтаеш да го посетиш, имаш огромни проекти за него, а когато попаднеш там, се щураш щастливо ухилен и искаш да опиташ от всичко. Така най-малко претърпях първия си ден в най-винения район в Съединени американски щати аз. Подготвайки пътуването в Калифорния, попитахме доста хора за рекомендации за винарни, които да посетим. И странното беше, че всички въодушевено ни обясниха колко е хубаво, че винарните са доста, и в това време никой не можеше да каже нищо съответно. И по този начин взехме решение да създадем сами своите открития.

Винарните единствено в Напа са над 400... Tуризмът е развъртян до съвършенство и специфична организация в действителност не е нужна. В множеството винарни не е задължително да се прави предварителна резервация, изключително в случай че ги посещавате през седмицата. Голяма част от тях са подредени една до друга от двете страни на пътя и действително можете да ги посетите и пешком.

И въпреки всичко предлагам да си набележите няколко авансово съгласно тематиките, които ви интересуват, а останалото да оставите на шанса - сигурно ще откриете нещо, за което да разказвате.



Споделям нашите топ 5 винарни в долината Напа , които ще запомня най-ярко:

1. Chateau Montelena

Лично моето предпочитание в миналото да отида в Напа, Калифорния, както постоянно се случва, се породи от един филм. споделя историята точно на тази винарна, която през 70-те години обръща винения свят, като печели със своето Шардоне Монтелена 73 известната Парижка дегустация, провеждаща се на сляпо. Това калифорнийско вино побеждава френските любимци и остава в историята като избата, поради която винените специалисти стартират да поглеждат от ден на ден към Америка и нейните виновност.

Шато Монтелена е нещо като винарна икона за Напа и е съгласно мен превъзходен старт на виненото странствуване. Неслучайно се споделя Шато, тъй като се обитава в същински дребен палат, където се вършат дегустациите, а към него е завършена красива градина с кътове за пикник. Винарната е мощно ангажирана с запазване на околната среда и устойчивото развиване.

Тук пробвахме много виновност, само че най-вече ни хареса Ризлинг 2013.



2. Rombauer Vineyards

В тази винарна попаднахме по рекомендация на хоста ни в Airbnb и след нея започнахме да следваме рекомендациите й прецизно. Rombauer се оказа доста зелена и чаровна винарна с прелестни бели виновност (поне ние тях опитахме). Собствениците са наследници на писателката на книгата и оттова идва и слоганът на винарната - The joy of wine, който отлично пасва и на красивата панорама, и на спокойствието, сякаш основани, за да поспреш и да се насладиш на виното с всички сетива. Ние го направихме с бутилка Шардоне 2015.





3. Robert Mondavi Winery

Робърт Мондави е името, което най-силно се отъждествява с Напа. Няма да е прекалено, в случай че кажем, че той е бащата на Калифорнийското вино. Това е индивидът, който постанова интереса към сортовите виновност в Щатите. Негова заслуга е Fume Blanc - името, под което е прочут Совиньон бланът в Америка и Американският Совиньон блан по света. Това е и индивидът, който пръв вижда капацитета на Напа като туристическа дестинация и я трансформира с труда си в това, което е тя през днешния ден. Истински визионер, дипломат на виното, който работи за идеята Американско вино до 94-годишна възраст.

Това беше винарната, която ме впечатли най-вече. Построена като испанска хасиенда, с живописен вход и необятен вътрешен двор с аспект към лозята. Винарна, която толкоз си отива на мястото!

Впечатляващо Moscato d'oro 2015, Fume blanc 2015.



" Wine to me is passion. It's family and friends. It's warmth of heart and generosity of spirit. Wine is art. It's culture. It's the essence of civilization and the art of living " (R. Mondavi)



4. Opus One

Недалеч от Мондави се намира винарната с едни от най-скъпите виновност в света - Opus One. И тъкмо тук историята естествено продължава - Opus One е артикул на общия план сред Робърт Мондави и неговия френски еквивалент за Бордо - Барон Ротшфилд. Ликът на двамата можете да видите даже на етикета на виновността. Винарната е в напълно друг напредничав жанр. Пред нея стопират лимузини, красиво облечени хора, японски и съветски туристи, подготвени да платят по 400 $ за бутилка. 





5. Hall Winery

След кратка спирка в магазина Dean & Deluca (задължителна спирка, в случай че се готвите за пикник, желаете да си купите вино за у дома или просто да опитате от овкусените ядки и маслини) си харесахме винарна тъкмо до магазина. Минахме по сантиментална пътечка измежду лозята и попаднахме в красив двор с дървени шезлонги и воден басейн. Тук акцентът са модернистични скулптури - голям скачащ заек и огледална топка. В Hall се създават органик виновност, а силата им е Каберне совиньон. И за следващ път се убеждаваме, че всяка винарна е толкоз друга от миналата.





Разходката из Напа е в действителност прелестно прекарване. Необходимо е да го извършите умерено, с приятност, да му отделите нужното време, само че и да не прекалявате с детайлите. И най-много не забравяйте: тук сте за виното. Изживейте го!

Автор: Валентина Лозанова

Блогът  е план на сестрите Елица и Валентина Лозанови. В него те описват истории за вино, пътешествия, снимка, за хора с хрумвания и за дребните елементи от всекидневието, които го вършат красиво. Елица е правист по обучение и специалност, а по душа – странник и фотограф. От няколко години снима под името , тъй като всяко момиче има потребност да основава нещо красиво и най-добре е да го прави с доза артистизъм. Работата на Валентина е обвързвана с маркетинг и продажби в хотелиерството. Преди няколко години тя и брачният партньор й реализират една остаряла своя фантазия – откриват единствения у нас магазин, профилиран единствено за българско вино, Vino Orenda Wine Shop. Тримата споделят пристрастеността към пътешествията, фотосите и хубавото вино, както и убеждението, че България е плодородно място и за трите. Нужно е единствено предпочитание да пробвате живота на драго сърце.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР